Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Двуцифрен спад на разрешенията за строеж у нас през второто тримесечие

Новозапочнатото строителство на всички видове сгради също намалява двуцифрено през периода, сочат данни на НСИ

Двуцифрен спад на разрешенията за строеж у нас през второто тримесечие

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Близо 6000 жилища с обща разгъната застроена площ от малко над 800 хил. кв. м са получили разрешение за строеж през второто тримесечие на тази година. Спрямо същия период на миналата година броят на жилищата намалява с почти 30%, а площта им – с 23,6%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Кърджали – в топ четири по разрешени жилища за строеж

Броят на жилищата, получили разрешение за строеж, намалява и спрямо първото тримесечие с 6,2%, докато общата им застроена площ се увеличава минимално с 1%. Кърджали изпреварва Бургас по брой жилища с предстоящ строеж – 377 спрямо 340, показват данните на НСИ.

През второто тримесечие местните администрации са издали разрешения за строеж на 1362 жилищни сгради, като те са най-много в Пловдив – 244, следван от София с 210, Варна – 145, София-област – 113 и Бургас – 86.
Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София – 1843, Пловдив – 1109 и Варна – 903.

Издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради са намалели с 14,4% спрямо второто тримесечие на миналата година, а спрямо първите три месеца на годината те бележат минимален ръст от 0,8%.

Двуцифрен годишен спад има и при новозапочнатите жилища през второто тримесечие, сочат данните на НСИ. Между април и юни е започнало строителството на 979 жилищни сгради с 4766 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от малко над 600 хил. кв. м. Спрямо второто тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради са по-малко с 18,6%, а жилищата в тях – с 15,6%. Разгънатата им застроена площ намалява с 14,2%.

Новозапочнатите жилища през второто тримесечие обаче са повече със 7% спрямо първите три месеца на годината, а РЗП-то им нараства със 17,5%. Новозапочнатите жилищни сгради се увеличават с 15,6%.

София е лидер по новозапочнато жилищно строителство с 1712 жилища, следвана от Пловдив със 766 и Варна с 687, а Кърджали и Стара Загора изпреварват Бургас със съответно 237 и 236 новозапочнати жилища спрямо 230 в морския град.

Инвеститорите в офиси поглеждат извън София 

Още по-осезаем е спадът при издадените разрешения за строеж на офиси през второто тримесечие. 31 административни и офис сгради са получили разрешение за строеж през периода с РЗП от 18 328 кв. м.

Спрямо същия период на миналата година броят на издадените разрешения за строеж на административни сгради е без промяна, но общата им площ намалява със 70,5%. В сравнение с първото тримесечие на 2020 г. издадените разрешения за строеж на офиси нарастват с 40,9%, но общата им площ намалява със 71,4%.

В София през второто тримесечие са издадени разрешения за строеж на едва три офис сгради, колкото и във Варна и Благоевград. Лидер е Пловдив с разрешено строителство на 14 офиса.

През същия период у нас е започнало строителството на 21 офис сгради с обща площ от 26 831 кв. м., като броят и площта им намаляват спрямо второто тримесечие на 2019 г. със съответно 12,5 и 10,4%. В сравнение с първото тримесечие на тази година обаче броят на започнатите офис сгради нараства със 75%, а общата им площ се увеличава над четири пъти.

Най-много нови офис сгради са започнали да се строят във Варна – 8, следвана от Пловдив с 5 и София с 4.

Бургас изпреварва Пловдив по новозапочнати индустриални имоти

През второто тримесечие са издадени разрешения за строеж на 935 други сгради, в които влизат индустриалните и складовите имоти, с обща площ от 427 613 кв. м. Спрямо същия период на миналата година издадените разрешения за други сгради са по-малко с близо 20%, а общата им площ – с 27,4%.

Площта на другите сгради намалява с 9,4% и спрямо първото тримесечие на тази година, докато броят им се увеличава с 5,9%.

Пловдив остава безапелационен лидер с разрешено строителство на индустриални имоти с обща площ от малко над 61 хил. кв. м. Следват София-област с малко над 43 хил. кв. м, София с малко над 35 хил. кв. м и Стара Загора с малко над 29 хил. кв. м.

През второто тримесечие е започнало строителството на 584 други сгради с обща площ от малко над 294 хил. кв. м. Тяхната площ намалява с 35,8% на годишна основа, а броят им се свива с 6,1%. Разгъната застроена площ на новозапочнатите индустриални и складови имоти се понижава двуцифрено и спрямо първото тримесечие с 42,4%, сочат данните на НСИ.

При новозапочнатите индустриални имоти лидер е Бургас с обща площ от малко над 46 хил. кв. м. Пловдив остава на второ място с малко над 39 хил. кв. м и Варна с малко над 30 хил. кв. м.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост